Warzywa i owoce to produkty, które w trakcie przechowywania i transportu wymagają zachowania warunków, pozwalających na zachowanie ich świeżości oraz dobrego wyglądu. Niewłaściwe przechowywanie sprawia, że tracą one swoje walory estetyczne i wartości odżywcze, przez co nie ma chętnych na ich zakup. Sprawdź, jakie opakowania wybrać do warzyw, aby zachować ich właściwości na dłużej.

Opakowania do warzyw w transporcie i hurcie

Sprzedaż hurtowa lub bezpośrednio od producenta to pierwszy etap w długim łańcuchu dostawy, nim warzywa i owoce trafią do naszego domu. Bardzo ważny element całej układanki stanowią opakowania, które zapewniają odpowiednie warunki w transporcie, ale też przechowywania. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się opakowania kartonowe szczególnie klapowe, które są jednocześnie tanim, ale też łatwym sposobem na przechowanie i przetransportowanie warzyw we wskazane miejsce. Tektura doskonale chroni towar przed uszkodzeniami mechanicznymi, jest trwała, bezpieczna dla żywności, a także można ją znakować, co dodatkowo dla firmy stanowi reklamę przedsiębiorstwa.   

Opakowania kartonowe w detalu

Opakowania kartonowe są również niezwykle istotne również na etapie sprzedaży towaru w sklepie, hurtowni czy na bazarze. Estetyczny wygląd opakowania na pewno zwiększa szansę na zakup towaru, a brak uszkodzeń warzyw sprawia, że klient z chęcią zdecyduje się na wybór produktu pełnowartościowego. Warto wspomnieć, że tektura pełni funkcję ochronną warzyw również jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Brak dostępu do światła dziennego, przy jednoczesnym dostępie do świeżego powietrza sprawia, że warzywa będą dłużej świeże.