Jakie wykorzystuje się tektury w branży opakowaniowej?

Z opakowaniami tekturowymi spotykamy się niemal każdego dnia. Są one niezbędne w wielu branżach, przede wszystkim podczas transportu i magazynowania produktów, a chociaż wytwarza się je z papieru, cechuje je duża odporność na zgniatanie. To dlatego, że opakowania te składają się z kilku warstw tektury. Zewnętrzne warstwy są gładkie, wewnętrzne natomiast tworzą fale o różnej wysokości i zagęszczeniu.

Ile warstw mają opakowania tekturowe?

Najpopularniejsza jest tektura trzywarstwowa, składająca się z dwóch gładkich warstw i jednej falistej. Najczęściej wykorzystuje się ją przy produkcji takich opakowań tekturowych, jak kartony klapowe i fasonowe. Druga na liście najpopularniejszych jest tektura pięciowarstwowa. Tutaj mamy trzy warstwy gładkie, a pomiędzy nimi dwie pofalowane. Takie rozwiązanie przydaje się przy transporcie dużych i ciężkich przedmiotów albo przy przewożeniu dużej ilości mniejszych produktów, tworzących razem masywny ładunek. Produkuje się również tekturę siedmiowarstwową, ta jednak wykorzystywana jest znacznie rzadziej. Wartą uwagi opcją jest tektura o strukturze plastra miodu, w której pomiędzy dwoma gładkimi warstwami umieszcza się papier tworzący sześciokątne komórki. Taka tektura jest wyjątkowo odporna na pionowy nacisk.

Z jakiego papieru wytwarza się opakowania?

Papier, z którego wytwarza się warstwy gładkie (w tym tę widoczną na zewnątrz kartonu), występuje w różnych rodzajach. Może to być papier siarczanowy, nazywany kraftlinerem, a wytwarzany głównie z masy celulozowej z niewielkim dodatkiem makulatury. Cechuje go największa wytrzymałość. Może być szary albo biały. Testliner składa się natomiast przede wszystkim z masy makulaturowej, może być szary, barwiony lub powlekany na biało. Poza tymi standardowymi rodzajami, występują materiały przystosowane do szczególnie trudnych warunków. Między innymi tektury wodoodporne, tłuszczoszczelne oraz ognioodporne.