Aktualności w naszej firmie
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi aktualnościami. Tutaj znajdziesz informacje dotyczące nowinek oraz najnowszych wydarzeń w naszej firmie.
Rola tektury w opakowaniach spożywczych
- Szczegóły
Tektura to bardzo uniwersalny materiał, który ma wiele zalet i jest stosowany w różnych branżach. Jej wykorzystanie jest możliwe także wtedy, gdy wymagane jest zarówno bezpieczeństwo produktu, jak i jego estetyczne zapakowanie. Właściwości te są szczególnie cenne w branży spożywczej. Jak tektura wykorzystywana jest w przypadku żywności? I jakie są podstawowe zalety takiego wyboru? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Jakie parametry musi spełniać tektura falista?
- Szczegóły
Tektura falista to jeden z najważniejszych materiałów wykorzystywanych w produkcji różnorodnych opakowań. Powstają z niego m.in. kartony klapowe i opakowania fasonowe oraz różnorodne elementy mające na celu ochronę produktów, np. kratownice, narożniki, obwoluty, przekładki do kartonów itp. Ze względu na specyfikę zastosowania, tektura falista musi spełniać określone normy jakościowe. Z dalszej części naszego wpisu dowiesz się, jakie są jego najważniejsze parametry.
Od czego zależy wytrzymałość tektury?
- Szczegóły
Tektura jest jednym z podstawowych materiałów wykorzystywanych do produkcji opakowań. Wybiera się ją zwykle ze względu na znakomitą odporność, niewielką masę oraz możliwość swobodnego kształtowania rodzaju opakowania tekturowego. Liczy się także jej niski koszt oraz ekologia – wytworzona z surowców naturalnych może być poddana recyklingowi. Przekonajmy się, jakie są rodzaje tektury i co wpływa na jej wytrzymałość.